Skip to content
Hcnv
Hcnv

  • Business
  • Bydlení
  • Dovolená
  • Krása
  • Móda
  • Peníze
  • Technika
  • Web
  • Zboží
  • Ženy
Hcnv

27.8.20191.5.2023

Čím je prospěšná tolice vojtěška


Ve starověku byly součástí potravy člověka obiloviny a luštěniny, které v jídelníčku převažovaly. Pěstovaly se v Persii i v Řecku, rozšířily se na západ do říše římské a spolu s nimi se na polích začalo i se sázením pícnin. Pícninou rozumíme potravu pro hospodářská zvířata, většinou se jedná o traviny a luskoviny, a mezi nimi se také již před několika tisíci lety objevila Tolice vojtěška. Je to velmi výživná a prospěšná rostlina s bohatým kořenovým balem, která se pěstuje poměrně snadno i ve středoevropských podmínkách. Vyžaduje dostatek slunečního světla a přirozené závlahy ve formě dešťových srážek, ovšem dokáže absorbovat ve svých kořenech vodu i na delší dobu nepříznivého sucha. Dobře odolává i některým škůdcům a proto zaujímala jedno z předních míst v pěstování pícnin i v socialistickém Československu.listy vojtěšky na letním slunci.jpg

Potrava pro člověka

Pěstování tolice vojtěšky Naklíčeno pro zemědělské účely má význam hlavně ve výživě hovězího dobytka a dalších přežvýkavců, to však neznamená, že je tato rostlina pro samotného člověka bezcenná. Lidé ji využívají po staletí jako léčivku, která obsahuje mnoho potřebných minerálních látek a vitamínů. Možná jste již zaslechli výraz „alfalfa“, který pochází z Arabštiny, a který je v této „zkomolené“ podobě znám po celém světě.
Dnes se s touto rostlinou můžete setkat převážně ve specializovaných prodejnách zdravé výživy, a to buď ve formě prášku, anebo semínek v BIO kvalitě, bez chemického postřiku proti škůdcům. Semínka se využívají k nakličování mladých výhonků, jejichž zdravotní přínos je srovnatelný např. s mladým ječmenem.naklíčená vojtěška s rozkrojeným vejcem.jpg

Minerály, vitamíny, antioxidanty a enzymy

Alfalfa obsahuje, jako většina zemědělských plodin pěstovaných na našem území, minerální prvky vápník, hořčík, zinek, fosfor, železo, mangan, měď, křemík, draslík a vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K a provitamín A. Jednotlivé potravní složky (proteiny, polysacharidy a vláknina) jsou v ní zastoupeny v příznivém poměru pro trávení a pokud je rostlina sklízena a sušena šetrně, obsahuje i cenné enzymy.

4.5/5 - (2 votes)
Zboží

Navigace pro příspěvek

Previous post
Next post

Nejnovější příspěvky

  • Svatba venku za jakéhokoliv počasí
  • Co vás může nepříjemně překvapit při úklidu po stavbě
  • Nejznámější je plavčík
  • Na cestách za poznáním
  • Debetní nebo kreditní karta?
©2025 Hcnv | WordPress Theme by SuperbThemes
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím